British Shorthair Kedilerinin Özellikleri:

British Shorthair kediler bir çeşit İran kedisidir. Bu nedenle İran kedilerinde bulunan kalıtsal hastalıklardan görülmesi mümkün ve yüksek ihtimallidir.

  1. Yumuşak ve kalın tüyleri: British Shorthair kedilerin yumuşak ve kalın tüyleri vardır ve bu tüylerin bakımı kolaydır.

  2. Ruh hali: British Shorthair kedileri sakin, düşünceli ve uysal bir ruh hali vardır.

  3. Sadık yapıları: British Shorthair kedileri sahiplerine sadık bir yapıya sahiptir ve evde kalmayı tercih eder.

  4. Düzenli aktivite: British Shorthair kedilerin düzenli aktiviteye ihtiyacı vardır ve oyunlarla beslenmelidirler. Çünkü kalıtsal hastalıkları sebebiyle erken yaşta çeşitli kas ve/veya kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalleri yüksektir. Bu sayede 14-20 yıl kadar yaşayabilirler.

British Shorthair Kedisi Bakımı:

  1. Beslenme: British Shorthair kedilerine kaliteli bir kedi mamalı verin ve suyun her zaman temiz ve taze olmasına dikkat edin.

  2. Tüy bakımı: British Shorthair kedilerinin tüyleri haftada bir kez taranmalıdır ve bu bakım yalnızca tüylerin kırılmasını önler ve sağlıklı bir görünüm sağlar.

  3. Egzersiz: British Shorthair kedilerinin düzenli olarak egzersiz yapması gerekir ve oyunlarla beslenmelidir.

  4. Sosyalleşme: British Shorthair kedilerinin insanlar ve diğer hayvanlarla sosyalleşmesi önemlidir.

  5. Veteriner Kontrolü: British Shorthair kedilerinin düzenli olarak veterinere gitmesi ve aşılamalarının yapılması gerekir.

British Shorthair Kedilerde Görülebilen Hastalıklar

  1. Hipertrofik kardiyomiyopati (HCM): Bu kedilerde kalbin pompalama gücü normale göre daha zayıftır. Kalp kası duvarları zamanla zayıflar ve yeterli miktarda kan pompalayamaz. Bunun sonucu olarak böbrekler vücutta tuz ve su tutulumu yaparak tepki verir. Bu rahatsızlık kan pıhtıları oluşumuna yol açabilir ve maalesef ki tedavisi yoktur.
  2. Polikistik böbrek hastalığı:Önceleri sadece İran kedilerini etkilediği düşünülen bu hastalığın, British Shorthair dahil tüm İran kedisi ırklarını etkilediği kanıtlanmıştır.
  3. Üriner sistem hastalığı: Pek çok British Shorthair kedisinin ölüm sebebidir.
  4. Metafizal osteopati: Normal yürüyememeye ve acıya sebep olan ender bir kemik hastalığıdır; genellikle uzuvları etkiler.
  5. Retinal atrofi ve dejeneratif retina hastalığı: Görme kaybına ve sonuç olarak körlüğe sebep olur.
  6. Eritrosit Pirüvat Kinaz eksikliği:  Bir çeşit anemidir . Semptomları arasında ileri derece letarji, zayıflık, kilo kaybı, sarılık (deri ve göz aklarında sararma), abdominal bölgede şişkinlik ve ishal yer alır. İleri derecedeki anemi ölümcül olabilir.

 

Şubat 02 , 2023 — Alican Sak

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.