Baktığınızda pek anlaşılır gibi durmasa da aslında kediler de hasta olabiliyor. Bu hastalık bazen grip veya soğuk algınlığı olabiliyor bazense diyabet veya böbrek yetmezliği olabiliyor. Bu yüzden düzenli veteriner kontrolleri ve aşıları aslında onlar için gerçekten de hayati önem taşıyor. Şimdi yaptığım araştırmalardan düzenlediğim en yaygın görülen hastalık türlerinden ve sizin kedinizde bu semptomları nasıl fark edebileceğinizden bahsedelim; 

Geçici Hastalıklar:

  1. Üst solunum yolu enfeksiyonları: Soğuk algınlığı gibi insanlarda görülen viral enfeksiyonların kedilerde görülen hali.
  2. Sindirim sistemi enfeksiyonları: Kusma, ishal gibi sindirim sistemi enfeksiyonları kedilerde en sık görülen hastalık.
  3. Cilt enfeksiyonları: Mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar gibi durumlar ise tamamen geçicidir.
  4. Parazitler: Yaygın olarak görülen parazitler kene, pire, bit ve kurtlardır. Bunlar uygun aşı takvimi takibi ile kontrol altında tutulabilir.
  5. Yaralanmalar ve travmalar: Kediler evde koştururken çeşitli yaralanmalar yaşayabilir ve hızlı müdahale ile muhtemelen büyük sorunlara yol açmayak şekilde kontrol edilir.

Kalıcı Hastalıklar:

  1. Feline Leukemia Virus (FeLV): Bu bir virüs türüdür ve bağışıklık sistemi zayıflığına, kansere ve diğer enfeksiyonlara neden olabilir. Maalesef kalıcı bir hastalık ama güzel bir mücadele ile her zaman erken ölüme yol açmayabilir.
  2. Feline Immunodeficiency Virus (FIV): bu da bir virüs türüdür ve aynı şekilde kedilerde bağışıklık sistemini etkileyen kritik bir hastalıktır.
  3. Diyabet: Kedilerde diyabet aynı insanlardaki gibi pankreasın yeterince insülin üretmemesi veya vücuttaki insülinin etkili bir şekilde kullanılmaması sonucu oluşuyor. Kalıcı bir durum olduğundan, dikkatli bir yönetim ve takip gerektirir.
  4. Kronik böbrek hastalığı: Bu ise adından da anlaşılabileceği gibi böbreklerin zamanla işlevini kaybetmesi ve akabinde böbrek yetmezliği sebebiyle maalesef erken yaşta ölümle veya uyutulmayla sonuçlanır.

Peki tüm bu hastalıkların takibini biz kedi ebeveynleri nasıl yapacağız? Tabii ki tam teşhisini koymak bizim işimiz değil ancak dikkatli ebeveynler olarak aşağıda vereceğim semptomların olup olmadığını kontrol edebilir şüphe duyduğumuzda veteriner hekimimize koşarak uygun tedaviye en erken zamanda başlayabiliriz ki bu da ömrü uzatan önemli detaylardan biri. Şimdi semptomlara bakalım;

Geçici Hastalıkların Belirtileri:

  1. Üst solunum yolu enfeksiyonları: burun akıntısı, öksürük, hapşırma, gözlerde sulanma veya akıntı, ateş.
  2. Sindirim sistemi enfeksiyonları: kusma, ishal, iştah kaybı, karın ağrısı, halsizlik.
  3. Cilt enfeksiyonları: kızarıklık, kaşıntı, deri döküntüleri veya lezyonlar, yara izleri.
  4. Parazitler: kaşıntı, deri döküntüleri, kusma, ishal.
  5. Yaralanmalar ve travmalar: zedelenmiş veya kırılmış kemikler, kesikler veya yaralar, zorlanmış veya yaralanmış eklem bölgeleri, kanama, ağrı veya hareket kısıtlılığı.

Kalıcı Hastalıkların Belirtileri:

  1. Feline Leukemia Virus (FeLV): zayıf bağışıklık sistemi, anemi, kanser belirtileri, iştah kaybı, kilo kaybı.
  2. Feline Immunodeficiency Virus (FIV): zayıf bağışıklık sistemi, kronik enfeksiyonlar, iştah kaybı, kilo kaybı.
  3. Diyabet: aşırı susama, aşırı idrara çıkma, iştahsızlık, halsizlik.
  4. Kronik böbrek hastalığı: iştah kaybı, kusma, idrarda değişiklikler (artan veya azalan idrar miktarı, kötü kokulu idrar), kilo kaybı, halsizlik.
Yazarın notu: tüm patilere sağlık dolu huzur dolu ve sevgi dolu ömürler diliyorum tüm kalbimle.

 

Mart 20 , 2024 — Gülşen Kara

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.