Tüylü dostlarımız kedilerin uzun kuyrukları, tatlı görünmeleri dışında aslında birçok açıdan işlevsel ve önemli bir role sahiptir. Kuyruklarının uzun olması, sert olması, yukarı ya da aşağı bakması... Hepsinin anlamlarına gelin birlikte bakalım.

Evet kedilerin kuyruğu çok güzeldir ancak bunun ötesinde çok da işlevseldir. Kedilerin kuyruklarında 19 ila 23 arası omur bulunuyor ve kedilerin kuyruklarındaki kemik sayısı tüm vücutlarındaki kemiklerin %10'unu oluşturur. Ne kadar ilginç değil mi? Dışarıdan baktığınızda hiç bu kadar önemli bir role sahip olduğunu düşünebilir miydiniz?😊 Tabii ki kedi kuyruğu hakkındaki ilginç bilgiler furyası bununla bitmiyor.🐈

1- Denge ve dengesizlik

Kedilerin incecik duvarlar üzerindeki sarsıntısız yürüyüşleri gelsin gözünüzün önüne. Ne kadarda kusursuz değil mi? Hatta deyimleştirdik bile biz bu yürüyüşü. Toplum içinde "cat walk" dediğimiz ve herkesçe bilinen bir tabirin mucidi kediler. Bunun dışında yükseklerde korkusuzca yürürler de aynı zamanda. İşte kuyrukları bu yüzden kedilere özellikle verilmiş en işlevsel uzuvlardandır. Aslında kulak kedilerde dengeyi sağlar diyebiliriz ancak manevralı koşuşlarda, ani duruşlarda dengeyi sağlayıp düşmemelerini ve onları kazadan koruyan asıl kahraman kuyruklarıdır.🍂

2- Tüylü iletişim

Kedi iletişimi tabiiki büyük çoğunlukta beden dili üzerine kuruludur. Kediler her ne kadar bizimle iletişim kurarken miyavlasalarda bu onların iletişim kurmaya çalıştığı anlardan sadece çok küçük bir kesittir. Zira kediler hem bizimle hemde diğer canlılarla iletişim kurmak için çoğunlukla beden diline başvururlar. Kedi kuyruğu ise ıslak burunlu dostlarımızın beden dili için kullandığı en önemli uzuvlarındandır. Bir kedinin kuyruğunun durumuna bakarak içinde bulunduğu ruh halini anlayabilirsiniz. Kedilerin kuyruklarından neyi ne kadar anlayabiliriz konusunu ise önümüzdeki günlerde yazacağız.

3- Yaralanmalar En Önemlisi

Korkmanıza gerek yok çünkü neyseki kedilerin kuyruklarındaki kemikler omuriliklerine kadar uzanmaz. Ancak bu ciddi hasarlara yol açmayacağı anlamına da gelmez. Kedilerde kuyruk yaralanmaları sinir zedelenmelerine yol açabilir ve bu dostunuzun mesane, arka bacaklar, anüs gibi birçok noktasını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca kedilerin kuyruklarının sağlıkları için kesilmesi veya kısaltılması durumunda tekrardan uzaması, eski uzunluğuna geri kavuşması gibi bir durum söz konusu değil. Bu nedenle kedilerle kuyruk yaralanmaları son derece ciddiye alınmalı ve bir veteriner hekime başvurulmalıdır.  

4- Olmazsa Olmaz mı?

Kediler bugün tüm dünyada popülasyonu en yoğun olan hayvanlardan biri ve bunu tabiiki uyum sağlama becerilerine borçlular. Kedilerin kuyrukları az önce bahsettiğimiz gibi oldukça önemli bir rol oynasa da, kuyruğunu kaza sonucu kaybeden bir kedi zaman içinde duruma uyum sağlayıp, kendinin bunun etkilerinden sıyırabiliyor. İletişim konusunda ise maalesefki yapabilecekleri pek bir şey yok :( Bunun yanı sıra birçok kuyruksuz kedi ırkı olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Örneğin; Manx kedisi kuyruksuz kedi ırklarından en bilinenidir. 

Manks kedisi

Şubat 25 , 2024 — Gülşen Kara

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.