Kedi ve Köpeklerde Doğum Sonrası Bilinmesi Gerekenler
Bu minim can dostlarımız da belirli evrelerde hamile kalıp doğum sürecini yaşarlar. Doğum sırasında kedinizin yanında olabilir ve onların yaşayabileceği herhangi bir sorun karşısında hazırlıklı olmalısınız. Kedilerin doğum öncesi ve sonrası süreçleri çok önemlidir. Hamileliğin başlangıcından itibaren gereken hazırlıkların yapılması gerekir.
Eğer bir kediye sahipseniz hamilelik döneminden doğum anına kadar neler yapabileceğiniz bilmenizde yarar var. Kedinin hamile olması sahiplerini heyecanlandıran bir andır. Aynı evi paylaştığınız can dostunuzun hamile oluşu sizi çok mutlu edecektir. Kedinizin hamile olup olmadığını anlamanız için bazı işaretler vardır. Bir kedinin hamileliği 64-67 gün yani 9 hafta sürer. Kedinizin hamile olduğunu belirten altı aşama vardır.
Doğum Sonrası Yapılması Gerekenler
Doğum sonrasında kediler yavru kedilerini güçlü bir şekilde yalamaya başlarlar ve amniyotik kesenin zarını çıkarır ve onların hareket erip nefes almasını sağlar. Bazı durumlarda ise kediler yavru kedilerini yalamayabilir. Bu durumda yavru kedinin nefes almasını sağlamak için temiz bir havluyla yüzünü ve etrafındaki zarı temizlemelisiniz. Ardından yavru kediyi annesine bırakmalısınız. Bu defa anne kedi, yavrusunu yalamaya başlayacaktır. Ancak bazı kediler yavrularını görmezden gelebilir. Yavru kedi ıslak kalıp titremeye başlarla siz kuru bir havluyla onu ovarak kurulanmasını sağlayın ve annesine verin.
Doğumun ardından mutlaka plasentayı kontrol edin. Doğan her yavru kedi başına bir plasenta vardır. Her doğum sonrası mutlaka plasentaları atın. Tüm plasentaları not edin çünkü kedinin içinde kalan her plasenta enfeksiyona neden olabilir. Plasentayı çekmeye kalkmayın. Anne kediler çoğunlukla plasentayı yer ve koparır.
Plasentaları kesmeyin çünkü anne kedi zaten onu koparacaktır. Aksi halde veterinere başvurun. Doğumdan sonra yapılması gereken bazı kontroller vardır. Yavru kediler anne karnından kör ve sağır olarak doğarlar. Bu yüzden koku ve dokunma gibi algılara sahip değildirler. Annelerinin meme uçlarını aramaya başlarlar. Bu durumda müdahale etmemeye çalışın.
Anne kedi, yavru kedilerine emmeleri için izin vermeyebilir. Muhtemelen öncelikle bütün yavru kedilerin doğmasını bekliyordur. Her şeye rağmen anne kedi izin vermiyorsa daha önceden satın aldığınız süt tozunu hazırlayıp yavru kedilerin beslenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer, anne kedi emzirmek için izin veriyorsa ve süt gelmiyorsa bu durumda veterinere götürün. Yavru kedilerin sağlığı anne kedilerinki kadar önemlidir. Yavru kediler doğduktan sonra boğulma ve lıkırdama şeklinde sesler çıkarırlar.
Bunun nedeni nefes borusunda sıvının olmasıdır. Böylesi anlarda yavru kediyi ellerinizin arasına alın tutarak yavaşça aşağıya doğru sarkıp sallayın. Sıvılar kedinin boğazından akmaya başlayacaktır. Yüzünü silmek için kuru bez kullanın. Anne kedi yavrularına karşı ilgisiz davranıyorsa kokusunu yavru kedilere sürtün.
İlgisiz davranmaya devam ediyorsa yavru kedilere sizin bakmanız gerekecektir. Doğum esnasında kedilerden biri ölebilir bu normal bir durumdur. Bu yüzden paniğe kapılmayın. Ölü doğduğundan emin olmak için ovuşturarak canlandırmaya çalışın veya ağızdan üfleyin. Tepki vermiyorsa eğer ölü doğmuş demektir.
Anne Kedinizin Sağlığına Dikkat Edin
Doğum sonrasına anne kedilerin sağlığında bira değişiklik var mı yok mu mutlaka kontrol edin. Doğum sonlandıktan sonra yakınında bol miktarda kedi maması ve su bulundurmalısınız. Anne kedinin enerjisini koruması için aldığı besinleri yavru kedilerine aktarması önemli bir detaydır.
Doğum Sonrası Kedi Sağlığı
Doğumun saatini, kedilerin cinsiyetini ve kilosunu kayıt altına alın. Bu işlemler ilerde tıbbi uygulamalar için yararlı olacaktır. Doğum öncesi ve sonrasına 30 dakikadan fazla kedinizde kasılmalar oluşuyorsa mutlaka veterinere götürün. Doğum sırasında yavru kedi doğum kanalında 10 dakikadan fazla kaldıysa muhtemelen sıkışmıştır.
Doğum sonrasına kedilerde kanama olabilir ancak aşırı bir kanama oluştuysa veterinere götürmelisiniz.
Anne kediler tipik olarak yavrularını 1 aylık olduklarında yavaş yavaş sütten kesmeye başlarlar. Ancak bu süre ya da bu davranışın yavrular 1 aylık olduğunda sergilendiğinin ifade edilmesi, yavru kedilerin sütten kesilmesi gerektiği şeklinde yorumlanmamalıdır. Yavru kediler bu dönemde hala anne sütüne ihtiyaç duyarlar ve anne sütü bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi ve gelişimlerinin hızlı bir şekilde devam edebilmesi için kritik öneme sahiptir. Kedilerin sütten kesilmesi yaklaşık 2 aylık sürede tamamlanır. Fakat anneleri ile birlikte yaşamaya devam etmelerinin önerildiği süre 3-4 ayı bulabilir. Bu süre yavrular ve anne özelindeki değişkenler doğrultusunda şekillenebilmektedir.