Tüysüz Kedi Irkı: Sfenksler!
Sfenks kedileri tüysüzlükleri ile bilinirler, ancak tamamen tüysüz değillerdir. Tüylerinin yerine vücutlarında ince bir tüy örtüsü bulunur. Bu kedinin tüysüz görünmesine sebep olur.
Bu ırkın tüysüz olma sebepleri folikülden çıkan saç hücrelerine keratin sağlamaktan sorumlu olan gendeki bir mutasyon sebebiyledir. saç oluşur ancak keratin ile beslenmediği için daha zayıf bir yapıya sahiptir ve kolayca kökünden ayrılır.
Sfenks kedilerinin tüysüzlüğü, genetik bir özelliktir. Sfenks kedileri, bir mutasyon sonucu tüylerini kaybetmiş Mısır kedilerinden türetilmişlerdir. Bu mutasyon, tüylerinin tamamen kaybolmasına neden olmasa da, tüylerinin ince ve kısa olmasına sebep olmuştur.
Sfenks kedilerinin tüysüzlüğü, bazı insanlar için alerjik reaksiyon riskini azaltır, çünkü kedilerin tüylerinde bulunan proteinlerin miktarı azalmıştır. Ancak sanılanın aksine, tüysüz kediler tamamen hipoalerjenik değillerdir. deri hücreleri üretmeye devam ettikleri için halen ağır alerjik vakalarda riske neden olabilirler ancak tüysüz olmaları çoğu zaman alerjik reaksiyon gösterilmemesi için yeterlidir. Ayrıca, tüylerin olmaması, tüy dökülmesi sorununu da ortadan kaldırır.
Ancak, tüysüz olmaları nedeniyle, sfenks kedileri soğuğa daha duyarlıdırlar. Bu nedenle, sahipleri, bu kedi türünü sıcak tutmak için özellikle soğuk havalarda daha fazla dikkat etmelidirler.
Diğer tüysüz kediler
1. bambino: sphnynx & munchkin kırması
2. minskin: sphnynx & munchkin kırması
3. donskoy (don sphynx ya da russian hairless): sphynx kırması değildir. ilk olarak 1987 yılında görülmüştür. sphynx'in aksine çekinik mutasyonla değil dominant mutasyon ile ortaya çıkmıştır. yani seçici üremeye gerek duyulmaksızın yavrularının çoğu kendisi gibi tüysüz doğmaktadır.
4. peterbald: donskoy crossed ve oriental shorthair kırması
5. ukrainian levkoy: donskoy ve scottish fold kırması
6. elf: sphynx ve american curl kırması
7. dwelf: sphynx, munchkin ve american curl kırmasıdır.