Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma ve Çiğneme Evresi
Bu dişler yapı olarak sivri ve keskindir bu yüzden iğne dişler olarak da bilinmektedir. Köpeklerin 28 süt dişine sahiptir ve 42 kalıcı dişe sahip canlılardır. Köpeğiniz büyüdükçe yerde süt dişlerini bulabilirsiniz fakat büyük olasılıkla yavru köpeğiniz yemek yerken zararsız bir şekilde dişlerini yutmak zorunda kalacaktır.
Köpeklerde Diş Çıkarma Nasıl Olur?
Dişler düştükten sonra bir miktar kanama meydana gelebilir. Bu normal bir durumdur ancak miktar çok küçüktür ve köpek sahipleri bunu sadece çiğneme oyuncağında hafif kırmızı lekeler varsa anlarlar.
Köpekler Neden Her şeyi Isırır?
Sevimli yavru köpekler, ulaştıkları insanları, mobilyaları, giysileri, nesneleri çiğneyebilirler. Bu normal köpek davranışlarından biridir. Köpekler ısırdıklarında nesnelerin nasıl hissettiklerini merak ederler ve bunu keşfetmeye çalışırlar. Yaşam alanlarında, çevrelerinde her şeyi öğrenmek isterler bu yüzden bir şeyleri dokunmaya, ısırmaya ve koklayamaya meyilli olurlar.
Yavru Köpek
Bu özellikler daha çok av köpeği olarak da bilinen ırklarda ortaya çıkmaktadır. Çiğneme zamanlarında köpekler diş çıkarma aşamasıyla ilgili olarak kabul edilen bu rahatsızlığı da hafifletiyor olarak görmektedir.
Yavru can dostlarınız yaklaşık olarak 3 haftada diş çıkarmaya başlar ve 6 haftadan sonra tüm süt dişleri çıkmış olur. Önce kesici dişler ve köpek dişleri daha sonra küçük azı dişleri çıkmaya başlar. Köpeklerde bebek azı dişi bulunmaz. Yaklaşık olarak 12 haftada süt dişleri dökülmeye başalar ve kalıcı dişleri çıkar.
Köpeklerde Diş Eğitimi
Köpekler 6 aylık olduğu zaman tüm kalıcı dişleri dişmiş ve süt dişleri düşmüş olacaktır. Bu durum genç köpeklerde de yaşanmaktadır. Ancak onların süt dişleriyle ilgili sorunları azdır. Bir yavruda ileri müdahale veya veteriner diş hekimine götürülecek kadar ciddi bir diş sorunu nadiren yaşanmaktadır. Bazı ırklarda daha küçük ırklar yani kısa burunlu olanlar süt dişlerinin bir kısmı tutabilirler.
Köpeklerde Diş Çıkarma
En yaygın bölge ise her yerde olmasına rağmen üst köpek dişleridir. Tutulan süt dişleri maloklüzyona neden olabilmektedir. Bu durumun nedeni kötü ısırığa neden olan yanlış hizalanmış dişlerdir. Bu dişler rahatsızlık veren dişlerdir. Bunun yanı sıra köpekleri gelecekteki diş problemlerine yatkın hale getirir.
- 2 - 3 haftada üst kesici ve köpek dişleri çıkar.
- 3 - 4 haftada alt kesici ve köpek dişleri çıkar
- Bir aylıkken bütün süt dişleri çıkmıştır.
- İki aylıkken süt dişleri aşınmaya başlar. Dört aylıkta süt dişleri sallantılı ve düşmeye hazırdır. 4-5 aylıkta süt dişleri yerine kalıcı dişler gelir.
- Yedi aylıkta bütün kalıcı dişler aynı seviyede çıkarlar.
Yavru Köpek Eğitimi Diş Çıkarma
Yiyecekler tutulan süt dişleri, diş eti ve kalıcı dişlerin arasına sıkıştırabilir. Bu durum diş hastalıklarına neden olabilir. Bu durumda tutulan süt dişlerinin çıkarılması gerekmektedir. Bu durum genellikle evcil hayvanların kısırlaştırılması sırasında yapılmaktadır. Yavru köpeklerde diş çıkarma ve çiğneme davranışlarında can dostunuz ellerinizi veya vücudunuzun herhangi bir bölümünü çiğniyorsa eğer, bir yavru köpek gibi yüksek perdeli çığlık atın ve elinizi çekin başka bir yerde oynayın.
Yavru köpeklerde aşırı çiğneme davranışı yaklaşık 18 aylıkken azalmış gibi görünmektedir. Ancak köpeğe bağlı olarak tüm hayatı boyunca bir dereceye kadar devam eder. Çiğneme, yalama gibi keşfetmenin ve öğrenmenin, nesneleri bir yerden diğerine taşımanın bir yolu olarak bakıldığında bu köpekler için normal davranışlarıdır.