Boyları cinslerine göre farklılık göstermektedir. Yavru köpekler en çok sahiplenilen sevimli can dostlarımızdır. Bizlere ev arkadaşı, yol arkadaşı olan sevimli varlıklardır. Onların sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşam sürdürmeleri için uygun alanlar yaratmak gerekir. Beslenmesinden bakımına kadar her şartın sağlanması gerekir. Yılda birkaç kez veterinere götürülmeli ve aşı programının düzenli olarak uygulanması sağlanmalıdır. 

Yavru köpekler bazı zamanlar ellerinizi veya ayaklarınızı ısırabilir. Bu durum sizlere sıkıntı yaratabilir. Bu durumu düzeltmek için bazı ipuçları bulunmaktadır. Yavru köpeğinizin normal olduğunu unutmayın. Böylesi hareketler yaptığı için ters giden bir şeyler olduğunu düşünmemelisiniz. Bu durum onların sağlıksız olduğu, stresli olduğu anlamına gelmez. Yavru köpekler agresif canlılar değildir. Onların da tıpkı bebekler gibi dişlerinin çıktığı dönemler vardır. Böylesi zamanlarda sizin elinizi ve ayağınızı ısırabilirler. Can dostunuzun elinizi ve ayağınızı ısırmasını istemiyorsanız çiğnenebilir oyuncaklar alabilirsiniz.


Bunun için çubuk ya da kemik şeklindeki oyuncakları alabilirsiniz. Böylece dikkatlerini başka yönlere çekebilirsiniz. Bu ürünleri alırken doğal olmasına dikkat etmelisiniz. Doğal olmayan oyuncaklar zehirleyici olabilir. Sağlıklı ve doğal olan oyuncaklar aynı zamanda köpeğinizin dişlerini güçlendiren ve tartar oluşumunu engelleyen ürünlerdir. Bu oyuncaklar yutulduğu anda sağlık sorununa neden olmazlar. Diş oyuncağı alırken köpeğinize uygun olanı almalısınız. XS ve S olan oyuncaklar birkaç aylık olan yavrularınız için uygun olacaktır. 


Köpekler nesneleri ısırma, çiğneme gibi huylarının sebebi çevresindeki dünyayı keşfetmeye ve anlamaya çalışmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden ona kızıp, öfkelenmeyin. Yavru köpeklerin dişlerini tamamladığı dönem 18. aydır bu dönemden sonra köpeklerin ısırma huylarında azalma olacaktır.


Her şeye rağmen köpeğiniz ellerinizi ve ayağınızı ısırmaya devam ediyorsa eğer ona kızmayın ve gerekirse sert bir şekilde "hayır” deyin. Ellerinizi yavru köpeğin önünde sallayarak onunla alay etmeyin. Yani onun bu davranışını fazla önemsemeyin üzerine düştüğünüzde daha çok tekrarlayacaktır. Dilerseniz "bırak” şeklinde bir komuta alıştırmalısınız. Bıraktığı anda ödül maması vermelisiniz. Köpeğinizin dikkatini başka yöne çekmek için beklenmedik sesler çıkarmayı denemelisiniz.


Yavru köpeğinizin ısırmaya başlamadan önce ona doğal kemik veya çubuk oyuncakları verin. Sizi ısırdıktan sonra ona oyuncak vermeyin çünkü oyuncağı ödül olarak algılayabilir. Herhangi bir ayakkabı veya giyecekle oynamanın doğru bir fikir olduğunu düşünebilir. Can dostunuz her şeye rağmen ellerinizi ısırmaya devam ederse ayağa kalkın ve onunla oyun oynayın. Oyun bittikten sonra ellerinizi ve kollarınızı bağlayın ve odadan ayrılın. Köpeğinizin sizin lider olduğunu ve komutlarınızı dinlemesi gerektiğini anlamasını sağlayın. 


Onunla çekişme içine girmeyin. Aksi halde kendini sizinle eşit olarak görür ve sizi lider olarak algılamaz. Köpeğinizin ısırma olayını bir oyun haline getirmesini önlemelisiniz. Ellerini yüzlerinin çevresinde veya yerde onların önünde sallayarak oyun oynamaktan veya halat çekme gibi saldırganlığa teşvik eden oyunlardan uzak durmalısınız. Bu tarz eylemler yavru köpeklerin ağızlarını kullanmaya yöneltir. 
Mart 09 , 2023 — Alican Sak

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.